به گزارش راهبرد معاصر در ادامه درخواستهای مکرر مقامها و رسانههای چینی برای رفع تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، خبرگزاری رسمی چین نیز در یادداشتی نوشت: «زمان تسهیل تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران فرارسیده است».
در ابتدای این یادداشت با اشاره به کشمکش ایران و آمریکا بر سر اینکه کدام کشور ابتدا به تعهدات برجامی بازگردد، آمده است: «این مشکلات به موانع بزرگی در مسیر نشستهای کمیسیون مشترک برجام در وین تبدیل شده است».
خبرگزاری چین با بیان اینکه دیپلماتهای ارشد از کشورهای ایران، آلمان،فرانسه، انگلیس، روسیه و اتحادیه اروپا طی چند روز اخیر در وین پشت دربهای بسته به مذاکره نشستهاند تا ابعاد احیای توافق هستهای، رفع تحریمهای آمریکا و همچنین بازگشت ایران به تعهدات برجامی را بررسی کنند، نوشت: «علیرغم اینکه جلسات وین را سازنده توصیف کردهاند و طرفهای مرتبط سیگنالهای مثبت فرستادهاند، آینده توافق هستهای ایران هنوز با بلاتکلیفیهای متعددی رو به رو است».
این رسانه دولتی پکن، دلیل بلاتکلیفیها و عدم قطعیتهایی را که در آینده توافق هستهای ایران را از نظر خود، «نبود اطمینان بین ایران و آمریکا و دیگر عوامل پیچیده» توصیف کرد که از نظر کارشناسان و تحلیلگران، رسیدن به اجماع در کوتاهمدت را سخت میکند.
«یین گانگ» تحلیلگر اندیشکده «مطالعات آفریقا و غرب آسیا» در دانشگاه علوم انسانی چین به این خبرگزاری گفت: «تمام طرفهای مرتبط از جمله آمریکا، ایران و دیگر ذینفعان، باید تمایل خود برای بازگشت به توافق هستهای ایران را نشان دهند، اما مسائل فرایندی و گامهای عملی باید مورد مذاکره قرار بگیرند».
خبرگزاری چین سپس نوشت: «بعد از دیدار ششم آوریل در وین، دو کار گروه از کارشناسان تشکیل شد. یکی برای بررسی تحریمهایی که آمریکا علیه ایران وضع کرده بود و دیگری برای ارزیابی اقداماتی که ایران باید برای بازگشت به پایبندی کامل بردارد».
«وانگ جین» استاد دانشگاه شمال غربی چین نیز در مصاحبهای در این باره گفت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا هم از سوی جمهوریخواه و هم از سوی رژیم صهیونیستی و دیگر کشورهای عربی تحت فشار است تا امتیاز بزرگی به ایران ندهد.
وانگ ضمن اشاره به اینکه شاید دولت بایدن از نظر رویکرد در قبال توافق هستهای با پیشینیان خود متفاوت باشد، اما تحلیل کرد که اهداف بنیادین آنها درخصوص ایران مشابه است.
خبرگزاری چین سپس تاکید کرد: «از آنجایی که آمریکا طرفی بود که از توافق هستهای، که آنهم بعد از اقدامات چندجانبه دشوار حاصل شده بود، عقبنشینی کرد، اکنون زمان آن رسیده که دولت بایدن بدون قید و شرط به برجام بازگردد».
از روز شنبه، علاوه بر نشست کمیسیون مشترک، دیدارهایی نیز به صورت دو و چندجانبه بین هیأت مذاکره کننده کشورمان با اعضای ۱+۴ برگزار شد. در این رایزنیها، سه دیدار بین «عباس عراقچی» معاون وزیر امور خارجه و رئیس هیأت مذاکره کننده ایران و «انریکه مورا» معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد.
عراقچی بعد از نشست روز شنبه در اظهاراتی با بیان اینکه به نظر میرسد تفاهم جدیدی در حال شکل گرفتن است، گفت: «مذاکرات اکنون به مرحلهای رسیده که طرفها میتوانند روی یک متن مشترک شروع به کار کنند. هیأت ایرانی متن مورد نظر خود را آماده و به همه طرفها ارائه کرده است.»
روز گذشته نیز «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی با بیان اینکه هنوز با راهکارهای عملی جهت احیای توافق هستهای ایران فاصله هست، اما گفت که گفتوگوهای احیای برجام در وین به مرحله تهیه پیشنویس وارد شده است./فارس